Ik ben zo’n iemand die echt het liefst de hele dag door koffie en thee drinkt. Ik schrijf dit zelfs met een kopje thee. Het liefst drink ik oplosthee omdat ik dan niet meer suiker hoef toe te voegen. Maar hoe gezond is het nou eigenlijk om thee te drinken? En wat voor invloeden heeft het drinken van koffie op mij persoonlijk?

Laat ik eerst even een aantal feiten op tafel gooien over koffie en thee.

Thee is redelijk gezond en kan helpen hart-en vaatziekten voorkomen. Ook kan het diabetes voorkomen, toch zijn het vaak wel gezonde mensen die deze goede kanten van thee ervaren. Kruidenthee is eigenlijk geen echte thee, dat komt omdat deze thee niet wordt getrokken uit theebladeren maar uit kruiden en specerijen.

Koffie zonder melk en suiker past ook goed in een gezond eetpatroon omdat het geen calorieën bevat. Omdat er in koffie wel cafeïne zit wordt voor volwassenen niet meer dan vier kopjes koffie aangeraden. Voor jongeren tussen 13 en 18 jaar wordt niet meer dan één cafeïne rijk drankje aangeraden.

Persoonlijk heb ik veel moeite met het drinken van voldoende water, maar door het drinken van thee gaat mij dit gemakkelijker af en hierdoor merk ik ook dat ik meer opgewekt ben dan als ik minder water drink.

Als ik meer koffie heb gedronken dan normaal merk ik heel erg dat ik hoofdpijn krijg op een dag en dat ik sneller in een energie dipje zit. Daarom probeer ik het drinken van koffie wel te verminderen maar omdat ik het zo lekker vind is dat moeilijker.

Natuurlijk is het veel beter om de koffie en thee te vervangen door water omdat dit nog gezonder is, ik probeer dit te gaan doen en dit wordt dan ook een persoonlijk doel van me.