Ik zit in het tweede jaar van mijn opleiding Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener, en er zijn veel dingen verandert vergeleken met het eerste jaar, e4n het leek me leuk om het eens te delen.

Vorig jaar was voor mij helaas een jaar zonder veel motivatie, ik vond mijn opleiding saai en niet uitdagend genoeg. Ik maakte mijn opdrachten in een weekje en ik kreeg voldoendes. Ik heb toen ook het eerste jaar met een goed kunnen afronden.

Maar toen ik hoorde dat ik een stage moest zoeken sloeg de stress toe. Ik had hier te lang mee gewacht en toen ik solliciteerde, kon ik me suf solliciteren want alles zat al vol. Gelukkig heb ik nu wel een stageplek en daar ben ik heel blij mee.

Maar ik heb daar wel van geleerd dat ik op tijd met dingen moet beginnen, als ik dingen uit blijf stellen kom ik er niet.

Daarom maak ik opdrachten zo goed als ik kan maken, als ik er vijf weken voor heb neem ik er vijf weken de tijd voor om het aan te kunnen passen tot iets waar ik trots op ben. Vergeleken met vorig jaar ben ik veel meer gemotiveerd om hard te werken voor alles wat ik moet doen in de opleiding.

Ik zal zeker niet de beste student zijn, en ik zal ook zeker niet de beste beoordelingen krijgen, maar ik kan wel altijd zeggen dat ik mijn best heb gedaan.

De grootste verandering is dat ik me heb gerealiseerd dat ik er voor mezelf zit, ben ik de enige die hard werkt? Wat maakt het uit, ik zit er voor mezelf. Doe ik niet goed mijn best? Dan heb ik dat aan mezelf te danken.

Misschien is dat wel het grootste ding dat ik heb geleerd, als je iets wil doe je het voor jezelf, als je iets laat om een ander, krijg je daar spijt van.